Wat niemand je vertelt over je eigen zaak starten: 10 veelvoorkomende valkuilen ontmaskerd

Een eigen zaak starten doe je vanuit een passie. Je wil graag “iets” in de wereld zetten. Een probleem oplossen waar je zelf tegenaan loopt? Of gewoon elke dag doen wat je graag doet. Ambitieus begin je aan je ondernemersdroom. En hoewel dat enthousiasme je ver kan brengen, zie ik startende ondernemers te vaak tegen dezelfde obstakels aanlopen. Vanuit mijn ervaring als successtrateeg deel ik 10 inzichten, zodat veelvoorkomende valkuilen je niet uit balans brengen.

10 tips om je business meteen goed te starten

1. Kies het sociaal secretariaat dat matcht met jouw onderneming

Een sociaal secretariaat helpt je bij de opstart van je bedrijf, verzorgt je sociale administratie en is je aanspreekpunt voor al je vragen rond ondernemerschap. Een belangrijke beslissing dus. Voor welk sociaal secretariaat kies je dan? Trust your gut. En praat met andere ondernemers als je buikgevoel je even in de steek laat. Zijn zij tevreden met hun keuze?


2. Wil je een product verkopen, reken dan op een langere opstarttijd

Elk aanbod is uniek, de tijd die je nodig hebt om je business operatief te maken is dat ook. Wie een dienst aanbiedt, kan in principe starten van zodra er klanten zijn. Je hebt enkel je kennis en expertise nodig. Maar wanneer je een product wil verkopen, gaat daar een langdurig proces aan vooraf. Productontwikkeling, productie en distributie vragen tijd. Hou daar rekening mee in je planning, want dit kan tot een jaar of zelfs langer duren.


3. Een stevig startkapitaal is key

Wie een eigen zaak start, moet investeren. Wil je een product aan de man brengen, dan weet je dat grote investeringen, zoals de aankoop van materialen en productiekosten, onvermijdelijk zijn. Als dienstverlener kan je misschien wel sneller starten, investeringen zijn ook in deze sector onmisbaar. Want naast de verplichte opstartkosten, heb je bijvoorbeeld ook een professioneel logo en klantvriendelijke website nodig om je business zichtbaar in de markt te zetten.

Met een doordacht financieel plan breng je de investeringen, financiële middelen, verwachte uitgaven en inkomsten van de eerste jaren in kaart. Zo krijg je een duidelijk beeld van het vermogen dat je nodig hebt bij de opstart. Houd in ieder geval rekening met een startkapitaal van 5000 euro als dienstverlener en een goede 20 à 30K als product based business. Een financieel plan is dus - ook in het begin - je belangrijkste houvast.


4. Een Winwinlening kan je de nodige financiële voorsprong geven

Zo’n startkapitaal bijeen sprokkelen is niet voor elke ondernemer evident. Gelukkig zijn er ook laagdrempelige manieren om geld te lenen. Met een Winwinlening leen je aan een lage rentevoet van een particulier, zonder banken of grote investeerders in het spel. Jouw onderneming krijgt een financiële duw in de rug, en je investeerder maakt van zijn slapend spaargeld een fiscaal voordeel. Win-win!


5. Kies voor een boekhouder die proactief met je meedenkt

Een goede boekhouder is goud waard. Je hebt het vast al vaker gehoord, maar het klopt. Want een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Kijk dus niet alleen naar het tarief van een accountant, maar ook naar wat hij of zij voor jou kan betekenen. Ga op zoek naar een gedreven boekhouder die je cijfers beheert, je wijst op fiscale voordelen en je adviseert bij strategische beslissingen. Iemand die je altijd een stapje voor is en je zaak alle kansen geeft op te groeien.


6. Vraag een correcte prijs, inclusief btw, ook al ben je op dat moment nog niet btw-plichtig

Van een forse prijsstijging wordt niemand gelukkig. Kom je als startende onderneming in aanmerking voor een btw-vrijstelling? Laat dat niet zien in je prijs, maar stel je tarieven gelijk aan het bedrag inclusief btw. Zo komen je terugkerende klanten niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je wel btw-plichtig wordt.


7. Verwacht niet meteen hoge winstmarges

Het idee dat je vanaf de start winst kan genereren, is niet realistisch. Zelfs de meest succesvolle ondernemers zijn ooit klein begonnen. Wie een winstgevende business wil opbouwen, moet eerst investeringen maken, ervaring opdoen en een netwerk uitbouwen. Zorg voor een financiële buffer en geef jezelf tijd om te groeien. Met een geduldige en strategische aanpak leg je de basis voor langdurig succes.


8. Durf investeren in jezelf

Een eigen zaak starten vergt moed. Het pad dat je bewandelt, is bezaaid met uitdagingen die je uit balans kunnen brengen. Het is vallen en opstaan, terwijl twijfels maar al te graag de kop opsteken. Een veerkrachtige mindset is dan net zo belangrijk als een sterk businessplan. Daarom is investeren in professionele coaching op het gebied van mindset en zelfkennis van essentieel belang, zeker in het begin. Het stelt je in staat om tegenslagen te counteren en kansen te herkennen, zodat je gesterkt bent tegen gedachten zoals stoppen.


9. Maak meteen werk van een evenwichtige work-life balance

Iedere ondernemer zal het herkennen: ondernemen kost tijd en energie. En de vrijheid die je er als ondernemer voor in ruil krijgt, komt met een risico: het werk houdt nooit op. Je bedrijf is je baby en houdt je 24/7 wakker. De high waarmee je als startende ondernemer je business verder uitrolt, maskeert dan ook het nakend risico op burn-out.

Work hard, play hard. Maar bij te veel ondernemers ligt de focus enkel op hard werken. ‘Play hard’ is voor later. Ga van bij het begin op zoek naar een evenwichtige work-life balance, zodat het vuur waarmee je ooit gestart bent niet opbrandt.


10. Staar je niet blind op het succes van concurrenten

Natuurlijk zijn er ondernemers die exact hetzelfde doen als jij. Laat je niet ontmoedigen door hun succes. Ze doen vaak al langer wat ze doen. Bovendien heb je geen zicht op de tegenslagen en twijfels die aan hun succes voorafgaan. Ondernemers tonen op hun socialmediakanalen en website maar al te graag hun wins, maar struggles worden maar weinig gedeeld. Focus op datgene wat jou uniek maakt. Gebruik de concurrent als leerkans en bedenk wat jij anders zou willen doen. Vergelijken helpt je niet vooruit, maar werkt enkel verlammend.


Pro-tip: ontdek wat jouw business nodig heeft

Wie een eigen zaak start, moet stevig in zijn schoenen staan. Wil je weten of de fundamenten van je bedrijf sterk genoeg zijn om op verder te bouwen? Neem nu al een voorsprong. Ontdek in deze gratis analyse hoe stabiel je business fundamentals zijn en krijg inzicht in cruciale aspecten die je verdere groei bepalen.

Vorige
Vorige

Met Kimia Namadchi in Bed: Van young potential naar innovatieve scale-up

Volgende
Volgende

Wanneer is het een goed idee om je strategie te wijzigen?